Alginatprodukter

 

Visste du at alginat basert på stortare kan redde liv? Eller at det er alginatet som hindrer at softisen din smelter for raskt? Listen over produkter som inneholder alginat er lang og blir stadig lengre. Takket være de unike egenskapene til norsk stortare oppdages hvert år nye og viktige bruksområder for alginat.

Hva er alginat?

Alginat er salter av alginatsyre, et polysakkarid. De har evnen til å fortykke, stabilisere og danne geleer. Alginat aksepteres av kroppen. Det gjør det mulig å bruke alginat direkte i kroppen for å reparere skader, eller å bruke alginatet til å transportere medisin inn i kroppen. Når stortaren har vært gjennom vår fabrikk på Karmøy, fremstår alginatet i form av et hvitt pulver. DuPont Nutrition & Health har forsket og utviklet frem en unik produksjonsmetode som også muliggjør å rense alginatet til ultrarene konsentrasjoner for bruk blant annet innenfor farmasi. Ultrarent alginat har en svært høy verdi og prisen per gram ligger høyt over prisen på eksempelvis gull.

Norsk stortare inneholder alginat av den mest etterspurte sorten, blant annet for bruk innen farmasi. Så langt DuPont Nutrition & Health kjenner til er det ikke andre tareforekomster i verden som har de samme egenskapene som den norske stortaren.

Tre hovedbruksområder

Det finnes mer enn 600 ulike produkter der alginat inngår, men grovt sett kan vi dele inn i tre bruksområder for alginat: Farmasi, mat og industrielle produkter.

Helseprodukter og biomedisin           

  • Tannavtrykksmaterialer
  • Medisiner mot sure oppstøt
  • Bandasjer for kroniske sår som liggesår og diabetes-sår
  • Tabletter som frigir virkestoffene langsomt
  • Kapsler som frigir omega-3 eller fiskeolje på rett sted i fordøyelsessystemet
  • Hjelpestoff for gjenoppbygging av humant vev som benvev og hjertemuskler etter skader
  • 3-dimensjonalt vekstmedium for cellestrukturer, for eksempel i kreftforskning
  • Beskyttelse av celler som kan produsere livsviktige stoffer inne i kroppen – for eksempel Langerhans celler som produserer insulin, eller leverceller
  •  

Mat og dagligvareindustri

  • Stabilisator for dressinger, iskrem og lavfettmargarin
  • Gel-dannende egenskaper for bakervarer som bakefaste kremfyllinger og fruktfyllinger
  • Løkringer, pimiento (fylte oliven), «kunstig kaviar», «molecular gastronomy» restrukturerte matvarer
  • Fortykningsmiddel i sauser og fruktfyllinger

 

De siste årene har en del stjerne-kokker begynt å bruke tang i matvarer, og det finnes etterhvert mange oppskrifter på hvordan en kan bruke tørket tang i ulike retter. Alginat er også sentral i «molekylær gastronomi», der en for eksempel lager en slags kaviarkuler fra mango eller andre frukter. Den spanske mesterkokken Ferran Adria regnes som grunnleggeren av denne trenden ved sin restaurant El Bulli i Spania, og han er kanskje den mest kjente eksponenten, selv om prinsippene nå brukes ved restauranter over hele verden, også i Norge. Det finnes mye interessant om denne trenden på internett dersom man søker med stikkordene «alginate molecular gastronomy».

Teknisk og industri

  • Fortykningsmiddel for tekstiltrykk
  • Sveiseelektroder
  • Papirbestrykning
  • Selvslukkende sigarettpapir
  • Vannrensing
  • Bindemiddel i dyre- og fiskefôr
  • Forsegling av hermetikkbokser
  • Produksjon av keramiske membraner
  • Avstøpning av ansikt, for eksempel for å lage masker

Copyright © 2018 DuPont Nutrition & Health